Сертифікація вчителів початкових класів 2024: особливості та новації

Огляд нормативних документів

Протягом  січня проходила реєстрація вчителів, які виявили бажання взяти участь у сертифікації. Деякі педагоги вже добре знайомі з цією процедурою, а для деяких – це справжня новація. Однак щороку цей процес доповнюється нововведеннями та має певні особливості. Які зміни внесено у Положення про сертифікацію? У які терміни заплановано проведення трьох етапів зовнішнього оцінювання професійних компетентностей педагогів? Якими будуть тести для різних категорій вчителів? Пропонуємо огляд ключових нормативних документів, які допоможуть знайти відповіді на ці запитання та успішно підготуватись до сертифікації.

Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників (далі – Положення) участь у зовнішньому оцінюванні може взяти педагогічний працівник, який на момент реєстрації працює на відповідній посаді за основним місцем роботи та має стаж педагогічної роботи не менше двох років.

Учитель має право на проходження сертифікації безоплатно один раз на три роки, а  педагогічний працівник, який не отримав сертифіката, має право на повторне проходження сертифікації не раніше, ніж через рік.

Неуспішне проходження педагогічним працівником сертифікації не впливає на результати його чергової (позачергової) атестації, продовження його роботи на відповідній посаді чи застосування до нього будь-яких заходів адміністративного впливу.

Графік проведення сертифікації

У 2024 році наказом Міністерства від 01.12.2023 №1464 визначено категорії педагогів, які можуть взяти участь у сертифікації, та їхню граничну кількість:

  • вчителі початкових класів – не більше 1500 осіб;

Наказом МОН від 10.01.2024 №20 затверджено графік проведення сертифікації педагогів, який містить такі ключові заходи:

1.Реєстрація педагогів усіх категорій, які виявили бажання взяти участь у сертифікації:

  • основний етап – 15 – 25 січня;
  • додатковий етап – 26-30 січня.

У випадку, якщо кількість сформованих бланків реєстраційних карток-заяв, досягла граничної кількості, реєстрація педагогічних працівників певної категорії достроково припиняється.

2.Розміщення на інформаційних сторінках учасників листів-викликів для участь у незалежному тестуванні вчителів:

    • початкової школи, української мови та літератури, математики – до 28.02.2024;

3.Проведення незалежного тестування професійних компетентностей вчителів:

    • початкових класів, математики, української мови та літератури – 09.03.2024;

4.Оголошення результатів тестування, розміщення інформації в кабінетах учасників інформації про допущення/недопущення до наступного етапу сертифікації вчителів:

    • початкової школи, української мови та літератури, математики – до 20.03.2024;

5.Передання Державній службі якості освіти  бази даних учасників сертифікації, які допущені до подальшої участі в сертифікації:

    • вчителів початкової школи, української мови та літератури, математики – до 01.04.2024;

6.Передача до УЦОЯО експертних висновків за результатами вивчення практичного досвіду:

  • вчителів початкової школи, української мови та літератури, математики – після 10.07.2024;

Детальніше:

Залишити відповідь